Vereniging voor Archeologische Experimenten en Educatie 

VAEE

 bestuur@vaee.nl

Met de vuursteenwerkgroep naar Limburg 1, 2 en 3 september

Met de vuursteenwerkgroep naar Limburg 1, 2 en 3 september

Toen we in Sint Geertruid aankwamen op de terrascamping de Bosrand zagen we aan de caravan dat Ernest Mols en zijn vrouw er reeds waren. Later kwamen er meer leden die het weekeinde samen met ons optrokken.                                                                                                             We bezochten samen een plaats in België waar in de steentijd vuursteen gewonnen werd. Op die plaats werden in de 19de eeuw archeologische opgravingen gedaan die niet veel artefacten opleverden. De vuursteen werd daar aan de oppervlakte gewonnen. In de directe omgeving vonden wij in een helling klingen en geschikte vuursteen om zelf iets van te maken. Huub Gilessen vertelde ons dat het verboden was om naar vuursteen te graven maar dit probleem hadden de dassen voor ons opgelost. Zij hadden burchten in de helling gegraven. Daardoor waren er heel wat vuurstenen aan de oppervlakte gekomen.                                                                                                             De dag er op zijn we naar een voormalige mergel/ kalksteengroeve gegaan in België, deze is te vinden net onder Maastricht. We hebben uit enorme brokken vuursteen afslagen gehaald die geschikt waren om bijlen van te maken.                                                                                                                         We waren te gast bij de eigenaren van de voormalige groeve. Naast de groeve stond een grote middeleeuws-uitziende uit vuursteen opgetrokken toren. Deze toren was gebouwd door een voormalig werknemer van de groeve. Binnenin de toren was een museum, helaas kan ik niet vertellen wat er te zien was omdat ik met een aantal anderen van de werkgroep vuursteen aan het bewerken was.                                                                                                                                                                                     Op de laatste dag zijn we naar een privémuseum geweest. Dit was alleen op afspraak te bezichtigen. Voor belangstellenden staan hieronder de gegevens:

Le Musée communal d’ archeologie // Musee d’archeologie Hesbignonne

Saint- Georges –Sur -Meuse

Adres: Rue Albert Ier, 18 B à B4470 Saint-Georges-sur-Meuse

Telefoon: 00 32 (0) 485 109 450

Mail: archeologie.hesbignonne@skynet.be

Onze rondleider was Guy Destexhe, helaas gaf hij met veel enthousiasme de rondleiding in het Frans. Het museum heeft een verassend mooie en grote collectie. Veel artefacten van de steen, brons en ijzertijd zijn er te zien. Ik heb foto’s genomen van een aantal aardewerken kruiken en potten die naar mijn oordeel door één persoon gemaakt zijn. Deze stammen uit de bronstijd en zijn verder nergens in Europa gevonden. In dezelfde vitrine stonden boven deze potten, andere potten die afkomstig waren uit dezelfde vindplaats. Deze potten waren lelijk maar hadden wel hetzelfde patin. Ik vermoed dat de verschillende potten niet door dezelfde persoon zijn gemaakt.

De verzameling was in de directe omgeving van het museum gevonden. Als ik het goed begrepen heb, tussen de drie en tien kilometer. We bedankten Guy voor de rondleiding en gingen terug naar de camping.                                                                                                                                                                        In de avond gingen alle leden weer huiswaarts. We hebben ronduit een geweldig weekend gehad. Vooral met dank aan Ernest Mols, Huub Gilessen en Jeroen Snelten.

Beste leden ik groet jullie allen,

Tom Zoomer | Voorzitter VAEE

P.S: Hier een kijkje in de grote collectie van het museum te Saint Georges