Vereniging voor Archeologische Experimenten en Educatie 

VAEE

 bestuur@vaee.nl

Didarchik congres Kanzach, 'Levende Geschiedenis'


Geschreven door Andreas Mensert

zondag, 17 juli 2011 10:09

De derde bijeenkomst in het kader van het Europese project Didarchtik vond plaats van 7 tot en met 10 april 2011 in Bachritterburg Kanzach (Duitsland). Het thema van de bijeenkomst was ‘levende geschiedenis’. De zetting van het congres was een nagebouwde middeleeuwse motte uit het begin van de 14e eeuw. Met alle officiële plichtplegingen werden de deelnemers van het congres donderdagavond welkom geheten door directeur Rudolf Obert en de burgemeester van Kanzach, de heer Hölz.

De vrijdagochtend begon met een lezing van Eugene Bakker met als titel: ‘Wat is levende geschiedenis?’ over de verschillende vormen van live interpretation. In de 2e lezing ging Annemarie Pothaar onder andere in op hoe volwassen leren en wat het verschil is tussen educatie en leren. Tijdens de volgende lezing, voorgelezen door Werner Schiefer, werd uit de doeken gedaan hoe de Bachritterburg levende geschiedenis als educatief middel inzet. Suzanne Wiermann ging vervolgens in op de vraag of levende geschiedenis meer is dan entertaintment en de vraag wat we onthouden na een evenement. De congresdag werd afgesloten met een rondleiding door het prehistorisch dorpje in het nabijgelegen Federseemuseum in Bad Buchau.

Zaterdag begon met een lezing van Annemarie Pothaar over de theoretische achtergrond van levende geschiedenis als tool voor musea. Hier werd onder andere ingegaan op waarom het werkt maar ook hoe leren werkt bij de mens. Deze lezing werd gevolgd door een workshop ‘Criteria and Standards’. De laatste lezing werd gegeven door Sara Fruchtmann over het Bremer Geschichtenhaus. Ze vertelt hoe in het Bremer Geschichtenhaus re-integratiewerk wordt gedaan waarbij het personeel zichzelf ontplooit en na training historische scènes speelt voor het publiek. De dag eindigde met een rondleiding door Bachritterburg zelf en een ‘Knights' dinner’.


Het was een zeer gezellige en informatieve bijeenkomst, waarbij een goede basis werd gelegd voor het thema van het Didarchtikproject. Voordat je kan beginnen met volwassenen iets te leren moet je tenslotte weten hoe zij leren. Bovendien was het interessant om te horen hoe de verschillende Europese parken met het verschijnsel ‘live interpretation’ omgaan.


Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie (mededeling) ligt uitsluitend bij de auteur; de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is vervat.