Vereniging voor Archeologische Experimenten en Educatie 

VAEE

 bestuur@vaee.nl

Blog van de voorzitter Tom over het weekend in SPNF

Beleef het mee en wordt lid van de VAEE

Read more

Met de vuursteenwerkgroep naar Limburg 1, 2 en 3 september

Met de vuursteenwerkgroep naar Limburg 1, 2 en 3 september

Read more

Didarchtik workshop weekeinde 12 en 13 november

Geschreven door Annemieke Verbaas

donderdag, 20 oktober 2011 19:44

Ondertussen is het Didarchtik project al ruim een jaar bezig en hebben we bijna alle bijeenkomsten erop zitten. (Voor meer informatie, zie de items hieronder) Op de website, in de nieuwsbrief en in het komende Bulletin kunnen jullie al van alles lezen over het project en wat wij ondertussen allemaal geleerd hebben. Maar we willen alles wat wij hebben geleerd ook graag live aan jullie overbrengen, daarom het Didarchtik workshop-weekend. Het weekend biedt een gevarieerd programma over volwassenen educatie. Van verschillende leerstijlen, via de eurovision fire contest tot digitale media.

Read more

Didarchik congres Kanzach, 'Levende Geschiedenis'

Geschreven door Andreas Mensert

zondag, 17 juli 2011 10:09

De derde bijeenkomst in het kader van het Europese project Didarchtik vond plaats van 7 tot en met 10 april 2011 in Bachritterburg Kanzach (Duitsland). Het thema van de bijeenkomst was ‘levende geschiedenis’. De zetting van het congres was een nagebouwde middeleeuwse motte uit het begin van de 14e eeuw. Met alle officiële plichtplegingen werden de deelnemers van het congres donderdagavond welkom geheten door directeur Rudolf Obert en de burgemeester van Kanzach, de heer Hölz.

Read more

Didarchtik congres Sveg, 'Adult learning the B├Ąckedal Way'


Geschreven door Andreas Mensert

zondag, 17 juli 2011 10:25

De vierde bijeenkomst van het project Didarchtik vond plaats in Bäckedals Folkhögskola in Sveg (Zweden). Deze vond plaats van 14 t/m 17 juni 2011. Het thema van de bijeenkomst was 'Adult learning the Bäckedal Way'. Het congres vond dan ook plaats op de campus van deze volkshogeschool voor, onder andere, oude ambachten.

Read more

Archeologisch spreekuur Flevoland


Geschreven door Andreas Mensert

maandag, 22 november 2010 22:15

Elke laatste vrijdag van de maand is er een gratis archeologisch spreekuur in Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Het eerstvolgende is op vrijdag 26 november van 13.00 - 16.30 uur. Dick Velthuizen, archeologisch medewerker van Nieuw Land zal, bijgestaan door leden van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, de meegebrachte voorwerpen determineren. Kijk voor meer informatie op www.nieuwlanderfgoed.nl
Adres: Oostvaardersdijk 1-13, 8242 PA Lelystad
Telefoon: 0320-225 900
e-mail: info@nieuwlanderfgoed.nl

Read more

Prehistorisch klimrek in Oss

Geschreven door Andreas Mensert

maandag, 22 november 2010 22:13

De klimboerderij tijdens de feestelijke openingIn Oss staat sinds kort een bijzonder speeltoestel: een klimrek in de vorm van een ijzertijdboerderij. Meer dan 30 jaar hebben archeologen in Oss resten uit de brons- en ijzertijd opgegraven in de uitbreidingsgebieden rondom de stad. Om de bewoners hier iets van te laten zien heeft de gemeente een groot houten klimrek in de vorm van een ijzertijdboerderij laten bouwen. Dat is weer eens iets anders dan een publieksboek of informatiebord! Prehistorisch klimmen kan in het park aan De Bongerd in Oss.

Read more

Update van het EU-project Didarchtik

Geschreven door Andreas Mensert

maandag, 22 november 2010 21:48

Van 22 tot 24 september was de eerste bijeenkomst van alle partners van het project ‘Didarchtik’ in het Brabantse plaatsje Reusel (bij Eindhoven). Het VAEE-bestuur was met drie personen vertegenwoordigd. Tijdens deze startbijeenkomst hebben we het definitieve programma van het project vastgelegd en de taken verdeeld.

Read more

Didarchtik

Geschreven door Andreas Mensert

maandag, 06 september 2010 20:44

Afgelopen juli 2010 is de EU subsidie voor de deelname aan het Grundtvig - Lerende partnerschappen toegekend. Grundtvig is een onderdeel van het programma "Een leven lang leren" van de Europese Unie. Met dit programma moet er door ervaringen en de samenwerking met Europese partners een meerwaarde gecreëerd worden voor de organisatie en uzelf. Het Grundtvig project waarmee we samen met acht Europese partners meedoen heet Didarchtik.

De doelstellingen van Didarchtik zijn:

  • het creëren van een netwerk om kennis en ervaring uit te delen over oude technieken;
  • het beter leren communiceren met het meerderjarig publiek;
  • het beter begrijpen van de diversiteit van het publiek, de verschillende generaties en zijn behoeftes;
  • het beter presenteren en verlevendigen van geschiedenis naar het publiek;
  • begrijpen hoe volwassenen leren;
  • van elkaar leren hoe het uitleggen van wetenschap een toegevoegde waarde is;
  • het verkennen van nieuwe wegen om het publiek te bereiken (cross media, nieuwe media en "ongebruikelijke" methodes).

Read more